Moikka! Tältä näyttää mun artikkeli tällä hetkellä. Siitä tuli nyt vähän tällainen yleinen artikkeli viraalimarkkinoinnista eli siitä uupuu näkökulmaa ja se vaatisi muutenkin vielä hiomista. Tulen siis täydentämään ja tarkentamaan tekstiä kesän aikana.
-------------------------------------------------------
Johdanto
Yksi syy miksi olen valinnut alakseni digitaalisen viestinnän on se, että se muuttuu ja uudistuu koko ajan.
Viraalimarkkinointi on noussut tärkeäksi osaksi viestintää ja mainontaa. Se on mainontaa, jossa asiakas osallistuu yrityksen markkinointiprosessiin joko tuotteen käyttäjänä tai kampanjan osallisena. Jos yritys saa aikaan kattavan viraaliefektin, ei heidän tarvitse maksaa tuotteensa/palvelunsa mainostamisesta käytännössä mitään.
Viraalimarkkinointi ei ole ilmiönä uusi. Käsite Word of Mouth eli ihmiseltä toiselle puheen kautta siirtyvä mainonta on ollut olemassa aina. WOM tarkoittaa siis käytännössä puskaradiota ja ruohonjuuritason markkinointia. Ihmiset ovat aina suositelleet hyvinä pitämiään tuotteita perheilleen ja ystävilleen. Muita viraalimarkkinointiin rinnastettavia käsitteitä ovat muun muassa buzz marketing, referral marketing ja kerro kaverille markkinointi.
Terminä viraalimarkkinointi on suhteellisen uusi ja sen voimaan ollaan mainos- ja markkinointialalla havahduttu vasta viime vuosina kunnolla. Yleisimmin viraalimarkkinoinniksi mielletään netissä ja erityisesti YouTubessa pyörivät videot, joilla on tuhansia, jopa miljoonia katsojia. Viraalimarkkinointia ovat esimerkiksi myös mininettisivut, jotka ovat olemassa vain yhtä tarkoitusta varten rajoitetun ajan sekä netissä löytyvät loputtomat kilpailut, joissa on kerro kaverille mahdollisuus. Jopa internetin keskustelupalstojen keskustelut jostakin tuotteesta voidaan mieltää viraalimarkkinoinniksi.
Tässä tekstissä tulen kertomaan viraalimarkkinoinnin voimasta havainnollistavien esimerkkejen avulla.
Viraalimarkkinointi esimerkkejä
Sähköpostipalvelu Hotmail on yksi tunnetuimmista ja ensimmäisistä viraalisti netissä levinneistä palveluista. Vuonna 1996 Hotmail keräsi miljoona uutta käyttäjää puolessa vuodessa (Adam L. Penenberg 2009) ja ainoa markkinointikeino oli lyhyt viesti: ”Hanki oma ilmainen sähköposti Hotmaililta”, jokaisen s-postin lopussa. Yksinkertainen viesti ja toimiva tuote riittivät ja Hotmail on vielä tänäkin päivänä yksi suosituimmista sähköpostipalveluista. Sen huima vastaanotto -96 johtui varmasti osaksi myös siitä, että siihen aikaan ei ollut netissä toimivia sähköposteja tarjolla; sähköpostipalvelu oli joko sidottu työpaikan koneeseen tai kotikoneeseen. Käyttäjillä ei siis ollut mahdollisuutta lukea sähköpostejaan kuin vain yhdeltä koneelta. Hotmail lanseerattiin siis juuri oikeaan aikaan vastaamaan suureen tarpeeseen.
Dropbox on uudempi esimerkki onnistuneesta viraalimarkkinoinnista. He oivalsivat, mikä myy; hyvä yksinkertainen tuote ja kaverien suosittelut. He hylkäsivät ensimmäisen idean hakukokeoptimointiin perustuvasta kampanjasta ja päättivät yrittää viraalimarkkinointia (dropbox.com 2009). Dropbox on pilvipalvelu, joka korvaa muistitikut. Palvelun käyttäjän ladattua Dropboxin koneelle, luo se tavallisen kansion, johon käyttäjä voi totuttuun tapaan lisätä tiedostoja. Juju on siinä, että tästä samasta Dropbox --kansiosta on olemassa identtinen versio netissä ja myös mahdollisesti käyttäjän muilla koneilla. Aina kun käyttäjä lisää tiedostoja koneensa kansioon, päivittyvät ne myös nettiin ja päinvastoin, mikä helpottaa tiedostojen jakamista ja siirtelyä huomattavasti. Dropbox tarjoaa ilmaista 2 gigan tilaa kaikille jäsenille ja maksua vastaan sen voi päivittää isommaksi. Käyttäjien on kuitenkin mahdollista saada 250 megatavua lisää tilaa jokaista Dropboxiin värväämäänsä jäsentä kohti(Dropbox.com). Tämä sai aikaan kunnon viraaliefektin, kun kaikki tottakai halusivat saada lisää tilaa tileilleen.
Joskus mahtava viraali-idea saattaa löytyä käyttäjien avulla. Näin kävi makeisvalmistaja Mentokselle, jonka myyntiluvut olivat laskussa 2000-luvun lopulla. Mentoksen markkinoinnin varapresidentti Pete Healy näki netissä videon, jossa kaksi nuorukaista loivat valtavan suihkulähteen mentoksista ja kokiksesta. (Adam L. Penenberg 2009) He päättivät lisätä tulta liekkeihin ja loivat mainoskampanjan videon pohjalta. Alkuperäinen video levisi erittäin viraalisti ja loi näin Mentosille ilmaista mainosaikaa. Mentosin myynti kasvoi kampanjan ansiosta 20%
FedEx päätti lopettaa mahdollisen viraaliefektin heti alkuunsa. (Adam L. Penenberg 2009) Eräs yhdysvaltalainen mies oli tehnyt FedExin lentolaatikoista huonekaluja ja laittanut niistä kuvia nettisivuilleen. Kun FedEx sai tästä tiedon, he uhkasivat miestä oikeusjutulla, jos hän ei heti paikalla ottaisi kuvia pois netistä. Kaikki vähänkään markkinointiin perehtyneet varmasti ovat kanssani samaa mieltä siitä, että FedEx teki suuren virheen. Heidän olisi pitänyt tajuta tarttua tilaisuuteen ja järjestää vaikka kilpailu, jossa käyttäjät suunnittelisivat omia huonekaluja FedEx --laatikoita käyttäen. Tämä olisi varmasti ollut hittikampanja ja olisi nuorentanut yrityksen imagoa huomattavasti. Nyt FedEx sen sijaan antoi itsestään vanhanaikaisen ja jäykän kuvan.
Hyödyt ja haasteet
Viraalivideoiden katsojamäärät alkavat yleensä laskea muutaman kuukauden päästä sen julkaisusta, mutta jos video on menestynyt erityisen hyvin jää se elämään ja kerää katsojia tasaisesti vielä vuosia eteenpäin. Yksi viraalimarkkinoinnin hienouksista on se, miten onnistuneet kampanjat ja niiden takana olevat yritykset jäävät ihmisten mieliin pitkäksi ajaksi.
Koska viraalimarkkinointikampanjat leviävät yhtä hallitsemattomasti kuin virukset, on niiden menestymistä mahdotonta ennustaa etukäteen. Suurella rahalla tehty kampanja saattaa epäonnistua eli flopata täysin, kun taas hyvin pienellä budjetilla toteutettu voi kerätä erittäin paljon huomiota. Viraalimarkkinointiin liittyy aina jonkin asteinen riski, jonka suuruus riippuu siitä kuinka paljon kampanjaan on sijoitettu rahaa. Hyvällä taustatutkimuksella varustettu ja tarkasti suunniteltu viraalikampanja on kuitenkin usein riskin arvoinen. On tärkeää miettiä tarkoin kohderyhmä ja ottaa selville mistä se on kiinnostunut ennen viraalikampanjan yrittämistä, näin riskit pienevät ja mahdollisuudet suurenevat.
Aina Viraalimarkkinontikampanjat eivät suoraan tuota rahaa, mutta niillä saavutettu mielenkiinto yritystä ja tuotetta kohtaan on rahanarvoista ja tuotteliasta pidemmällä tähtäimellä.
Viraalimarkkinointi ja sosiaalinen media
Facebookin, YouTuben, Twitterin ja muiden sosiaalisen median palveluiden myötä viraalimarkkinointi on saanut voimakkaan jakelukanavan. Esimerkiksi kun Dropbox julkaistiin, Facebookini uutisvirta täyttyi kavereideni linkeistä Dropboxiin, kaikki halusivat saada 250 megatavua lisää. Aina kun YouTubeen ladataan uusi kiinnostava videopätkä, saan tietää siitä ensimmäisenä sosiaalisessa mediassa kavereideni kautta ja kaverini ovat saaneet tiedon joltain toiselta kaveriltaan ja niin edelleen. Kierre on käynnissä lähes koko ajan; aina on joku uusi tuote tai palvelu, jota mainostetaan viraalimarkkinoinnin keinoin.
1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvuilla syntyneet nuoret ovat olleet koko elämänsä yhteydessä internetiin. Nykyään nuoret uskovat paljon todennäköisemmin ventovierasta internetin keskustelupalstalla kuin suoramarkkinointia lehdissä ja televisiossa. Keskustelupalstat ja sosiaalinen media on ollut aina luonnollinen osa heidän elämäänsä, minkä takia viraalimarkkinointi sopii erityisen hyvin juuri näille ikäluokille. Yrittäjien pitää kuitenkin muistaa, että vaikka nuoret ovat helposti houkuteltavissa, se ei tarkoita että heille saisi kaupata mitä tahansa ja miten tahansa; Suomen laki on tiukka alaikäisille suuntautuvassa mainonnassa.
Yhteenveto
Viraalimarkkinointi on tullut jäädäkseen. Se kulkee nykyään käsi kädessä sosiaalisen median kanssa ja on muutenkin erottamaton osa internetiä. Oikein valjastettuna viraalimarkkinointi saattaa tuoda uudelle tuotteelle tai yritykselle paljon näkyvyyttä ja voi auttaa vanhempia jo kaavoihinsa kangistuneita yrityksiä löytämään uusia käyttäjiä ja raikastamaan imagoaan.
Vaikka aikaisemmista menestyksekkäistä kampanjoista saa inspiroitua ja ottaa mallia, tulisi uusien viraalikampanjoiden olla mahdollisimman uniikkeja. Sama vitsi ei toimi toisen tekemänä koskaan yhtä hyvin kuin alkuperäinen, eivätkä söpöt eläimet, jotka käyttäytyvät epätavallisesti enää vetoa yleisöön yhtä hyvin kuin ensimmäiset sata kertaa. Toisaalta tutut ja turvalliset arvonnat toimivat aina, kun halutaan saada käyttäjien huomio. Melkein aina.
Lähteet:
Penenberg, Adam L. (2009). Viral Loop: The Power of Pass-it-on.
London: Hodder&Stoughton Ltd
Verkko: Dropbox.com