Hakemisto
BudjettiExel
Työsuunnitelma ja tehtäväsuunnitelma 2016
Kiintiö- ja opetusryhmien tallennus toteutukselle Peppi 1.4. versiossa (2016)
Organisaatiouudistus ja muutokset kustannustunnisteilla
Peppiin on tallennettu uusi organisaatiopuu Metropolia 2016.
Uuden organisaation yksiköihin on liitetty henkilöt ja kustannuspaikat.
"Vanha" organisaatio (2014-2015) on piilotettu. Jos olet tallentanut ennen vuotta 2016 omassa profiilissa itsellesi oletusorganisaation, niin tallennettu oletus viittaa "vanhaan" organisaatioon.
Oma oletusorganisaatio tallennetaan omasta profiilista (oikea yläreuna, oma nimi), välilehdeltä "Asetukset", kohdasta "Yksikkö"
Kaikki osaamisalueet ovat uusia yksiköitä. Mahdollinen samanniminen vanha yksikkö jää vanhaan organisaatiopuuhun, mutta sen nimen perässä on vuosiluku 2014-2015.
Uudet yksiköt ja kustannuspaikkat aiheuttavat jonkin verran päivitystyötä osaamislaueilla ja tutkinto-ohjelmissa, kuten muiden töiden tehtävien kustannuspaikoissa sekä mm. toteutusten ja tarjontakorien vastuuyksikkötiedoissa. Kannattaa käyttää massamuokkausta.
Ryhmien, toteutusten ja ja tehtävien kustannuspaikkojen päivitysohje
Koulutusyksiköiden liitokset uuteen organisaatioon
Osaamisalueisiin on liitetty myös voimassaolevat ohjelmat ja saapumisryhmät. Koulutusorganisaatiossa itsessään ei ole tapahtunut muutoksia
Hallinnollisia ryhmiä ei ole linkitetty, myös se työ tulisi tehdä osaamisalueilla (tutkinto-ohjelmissa). Ryhmät linkitetään Pepin Yksiköt-näkymässä.>> Ryhmien linkitysohjeeseen
Ryhmillä, joita käytetään vuosisuunnittelussa, tulee olla aina kustannuspaikka. Toteutuksen kustannuspaikat periytyvät toteutuksen ryhmiltä.
Metropolian yhteinen valinnainen opintokokonaisuus vuosisuunnittelussa
(päivitetty 29.3.2016)
Metropolian yhteisten valinnaisten opintokokonaisuuksien toteuttamisesta päättävät osaamisaluepäälliköt ja oppimisjohtaja ennen asianomaisen kauden vuosisuunnittelua. Metropolian yhteiset valinnaiset opintokokonaisuudet suunnitellaan osana toteuttavan yksikön muuta vuosisuunnittelua.
Toteutettavat yhteisten valinnaisten opintokokonaisuuksien opintojaksot löytyvät Pepin Vuosisuunnittelu-osiosta:
- yksiköksi valitaan Koulutuksen kehittämispalvelut.
Toteutustapoja suunniteltaessa kannattaa huomioida mahdollinen tarve englanninkielisille toteutuksille sekä monimuotototeutukset, joita voidaan toteuttaa muun muassa pääkaupunkiseudun ulkopuolella toteutettavassa koulutuksessa.
Yhteisten valinnaisten opintokokonaisuuksien toteuttamisesta syntyneet kulut tasataan taannehtivasti lukukausittain osallistuneiden opiskelijoiden kustannuspaikan mukaisesti.
Toteutussuunnittelu
Yhteisiin valinnaisiin kuuluvien toteutuksien
- ryhmiksi kirjataan VOK.
- Kustannuspaikaksi merkitään järjestävän osaamisalueen kustannuspaikka.
- Toteutuksen luokitteluksi kirjataan Yhteiset valinnaiset opintokokonaisuudet. Luokittelu helpottaa opiskelijaa löytämään toteutukset myös tuntematta opintojaksojen nimiä.
- ilmoittautumisten hyväksymisen kriteerit on kirjattava Lisätietoja opiskelijoille -kenttään, jos esimerkiksi ilmoittautumisessa hyväksytään ensisijaisesti koko opintokokonaisuuden valinneita.
- Mikäli toteutuksella on kiintiö avoimen amk:n opiskelijoille, toteutukselle merkitään ao. kiintiö ja luokitellaan Yhteisten valinnaisten opintokokonaisuuksien lisäksi avoimen amk:n toteutukseksi.
15 opintopisteen yhteinen valinnainen opintokokonaisuus tulee ajoittaa yhden periodin ajalle.
Syyslukukauden 2016 toteutusten ja lukujärjestysten on oltava valmiit 29.4.2016 mennessä. Syyslukukauden 2016 yhteisten valinnaisten opintokokonaisuuksien toteutuksien ilmoittautumisajankohta on 2. - 15.5.2016. Kevätlukukauden ja kesän 2017 toteutusten ja lukujärjestysten on oltava valmiit 30.11.2016 mennessä. Kevätlukukauden 2017 yhteisten valinnaisten opintokokonaisuuksien toteutuksien ilmoittautumisajankohta on 1. - 11.12.2016.
Yhteisillä valinnaisilla opintokokonaisuuksilla tulee olla vain yksi yhteinen ilmoittautumisaika. Ilmoittautumisajan päätyttyä tehdään tarvittavat päätökset ilmoittautumisajan mahdollisesta jatkamisesta tai toteutuksen peruutuksesta, mikäli ilmoittautuneita on liian vähän. Ennen perusrekisterin käyttöönottoa ilmoittautuminen tapahtuu opintojaksototeutuksille Winhassa.
Opiskelijoiden hyväksyminen toteutuksille
Tutkintosäännön mukaan kaikille yhteiseen tarjontaan tarkoitetuille ja vapaasti valittaville opintojaksoille otetaan opiskelijat ilmoittautumisjärjestyksessä tai toteutuskohtaisesti määriteltävillä kriteereillä. Näinä kriteerinä voidaan käyttää esim. aikaisempia suorituksia tai opintomenestystä. Mikäli toteutus on suunnattu erityiselle opiskelijaryhmälle (ryhmätunnus, avoin amk), kohderyhmä kannattaa kertoa toteutustiedoissa, esim. nimessä.
Opiskelijaviestinnässä kannattaa muistuttaa HOPS-suunnittelusta valinnaisten opintojen yhteydessä.
Yhteisiä valinnaisia on tarkoitus opiskella ensisijaisesti kokonaisuuksina, yksittäisten opintojaksojen suorittajia voi valita toteutuksille mahdollisuuksien mukaan siten, kun opintokokonaisuuksissa, opintojakson lisätiedoissa tai toteutuksella on määritelty.
Opintokokonaisuuden näkyminen HOPSissa
Yhteisten valinnaisten ”opetussuunnitelma” on Winhassa. Yhteisen valinnaisen opintokokonaisuus-elementin voi liittää opiskelijan HOPSiin. Ohje löytyy Winha-ohjeista. Perusrekisterin ja eHOPSin käyttöönoton jälkeen toiminto muuttuu.
On suositeltavaa korostaa opinto-ohjauksen tärkeyttä yhteisten valinnaisten valinnan yhteydessä. Opiskelijan tulisi suunnitella yhteisten valinnaisten opintojen valinta yhdessä opinto-ohjaajan tai opettajatutorin kanssa ennen ilmoittautumista yhteisten valinnaisten toteutuksille.
Tarjontakorien käyttö
(18.11.2015/MH)
Tarjontakori on valinnaisten opintojen suunnittelutyökalu, jolla voidaan koota ja esittää opintoja, joita ei opetussuunnitelman hyväksymisvaiheessa vielä tiedetä. Tarjontakorien opintojaksot halutaan yleensä tallentaa vasta niiden toteutuskautta edeltävänä suunnittelukautena. Tarjontakoreja on kahta tyyppiä: korit, jotka on liitetty opetussuunnitelmaan (valinnaiset opinnot) ja korit, joita ei ole liitetty opetussuunnitelmaan (vapaasti valittavat).
Tarjontakorin tallennus ja ylläpito
Tarjontakorilla tulee olla tunnus, nimi, kuvaus ja vastuuyksikkö.
Tarjontakorin nimi ja kuvaus tallennetaan sekä suomeksi että englanniksi.
Tarjontakorin vastuuhenkilö kirjataan tarjontakorin kuvauksen tekstikenttään.
Vastuuyksikkö valitaan yksiköiden valintalistasta. Tarjontakori näkyy yksikön tiedoissa ja tarjontakorin opinnot näkyvät yksikön vuosisuunnittelun yksikkönäkymässä.
Kun tarjontakoria ei enää käytetä, se arkistoidaan.
Julkaisuja ja hakuja varten tarjontakori luokitellaan. Tutkinto-ohjelmat käyttävät seuraavia luokkia:
Vapaasti valittavat opinnot
Valinnaiset opintokokonaisuudet
Kesäopinnot
Courses for Exchange Students
Opintojakso voi kuulua useaan tarjontakoriin ja luokkaan.
Tarjontakorien tallennuksessa noudatetaan Metropolian koulutuksen suunnittelun vuosikellon mukaista aikataulua.
Valinnaisten opintojen tarjontakorit opetussuunnitelmassa
opintokokonaisuus voi sisältää yhden tai useamman tarjontakorin. Tarjontakoria ei saa sijoittaa opintokokonaisuuteen, johon opiskelija valitsee vapaasti valittavia opintoja tai yhteisiä valinnaisia opintokokonaisuuksia.
Mikäli opintokokonaisuus sisältää tarjontakorin, osaamistavoitteet on tallennettava opintokokonaisuuteen.
Jos valinnaiseen opintokokonaisuuteen sisältyvän tarjontakorin opintoja tarjotaan muiden tutkintojen tai polkujen opiskelijoille, tarjontakoriin lisätään luokittelu “Valinnaiset opintokokonaisuudet”.
Opetussuunnitelmaan ei saa lisätä lukuvuoteen sidottuja tarjontakoreja.
Vapaasti valittavien opintojen tarjontakorit
Kun tarjontakorin toteutuskausi on päättynyt, se merkitään arkistoiduksi. Seuraavalle toteutuskaudelle tallennetaan uusi tarjontakori.
Koulutuksen kehittämispalvelut ylläpitää kahta lukuvuoteen sidottua vapaasti valittavien tarjontakoria:
- Metropolian vapaasti valittavat opinnot (20xx-20xx) - sisältää kaikille avoimia opintojaksoja, joiden toteutuksista vastaavat muut Metropolian yksiköt kuin tutkinto-ohjelmat, esim. Metkan tutorkoulutukset.
- Vapaasti valittavat kielet (20xx-20xx) - sisältää kaikille avoimia kieliopintoja, joiden toteutuksista vastaavat eri tutkinto-ohjelmat.
Vapaasti valittavien tarjontakoriin liitetään luokka ”Vapaasti valittavat opinnot”
Vapaasti valittavien opintojen tarjontakoreja ei liitetä opetussuunnitelmiin.
Metropolian kesäopinnot -tarjontakori
Koulutuksen kehittämispalvelut ylläpitää myös yhteistä kesäopintojen tarjontakoria, johon tutkinto-ohjelmat lisäävät ne opintojaksot, joista ohjelmat tarjoavat toteutuksia tarjontakorin voimassaoloaikana. Esim. Metropolian kesäopinnot_2016 -tarjontakoriin lisätään ne opintojaksot, joiden toteutus alkaa aikaisintaan 23.5. ja päättyy viimeistään 31.82016. Kesäopintojen ajoituksessa on huomioitava, että opiskelijalla tulee olla mahdollisuus kesäopintotukeen.
Courses for Exchange Students
Vaihto-opiskelijoille tarjottavat opintojaksot kootaan tutkinto-ohjelmissa omiin lukukausikohtaisiin tarjontakoreihin. Näiden tarjontakorien nimeämisessä ja kuvauksissa käytetään yhtenäistä tapaa:
nimi: Courses for exchange students, Degree Programme in XX, Autumn 2016 / Spring 2017
kuvaukseen liitetään teksti: Please note: the courses listed are subject to change and subject to availability. The student should have a matching study background for the course.
Jos tutkinto-ohjelman toteutuksille otetaan vain kyseiseen ohjelmaan hyväksyttyjä vaihto-opiskelijoita, kuvaukseen liitetään teksti:
The courses are available only for the incoming exchange students accepted in the Degree Programme in XX.
Vaihto-opiskelijoiden tarjontakoriin liitetään luokka ”Courses for Exchange Students.”