Blog from February, 2011

Puskaradio - Muistiinpanoja Moodleringistä 17.2.2011

Moodleringin 17.2.2011 alkupuolen pääteemana oli Moodle 2.0 ja loppupuolella käsiteltiin pääasiassa muiden järjestelmien integrointeja Moodleen.

Moodle 2.0 kiinnosti yleensä kaikkia mukana olevia korkeakouluja, suurin osa aikoi asentaa testiversion lähiaikoina ja käyttöönottoa harkittiin pääsääntöisesti vuoden 2012 kesällä. Metropoliassa olemme tosiaan keskustelleet Moodle 2.0:n asentamisesta ensi kesänä, eli kesällä 2011, vaikka joidenkin mukana olleiden kollegojen mielestä meillä nyt tunnetusti on kokemusta siitä, miten tietojärjestelmien kanssa edetään pepa edellä puuhun, ja vielä mieluummin latvasta käsin :-)

Mediamaisterin Mats Rajalakso piti selkeän esityksen niistä seikoista, joihin Mediamaisteri on kiinnittänyt huomiota Moodle 2.0:aa testaillessaan. Tässä niistä tärkeimmät:

Palvelimet: Käytettävä PHP-versio on oltava vähintään 5.2.8 tai uudempi, suositeltava on 5.3.3 tai uudempi. Riittävä palvelimen resurssi on varmistettava, sillä Moodle 2.0 vaatii palvelimelta vähän enemmän resurssia kuin 1.9-versiot. Lisäresurssin tarve ei ehkä kuitenkaan ole yhtä suuri kuin aikoinaan siirryttäessä 1.6-versiosta 1.7-versioon, johon tulivat mukaan roolit ja kategoriakohtaiset mahdollisuudet muutoksiin. Muutos Moodle 1.9:n ja Moodle 2.0:n välillä on kuitenkin lähes yhtä suuri kuin 1.6:n ja 1.7:n välillä.

Ulkoasu: Etusivun ja työtilanäkymien teemojen toteutus on uudistettu kokonaan, mikä aiheuttaa töitä graafikoille. Kaikki teemat menevät uusiksi. Uudet Moodle 2.0:n teemat eivät tue IE6-versiota, joten ne eivät toimi kunnolla vanhoilla selainohjelmilla. On tärkeää ohjeistaa myös opiskelijoille, että he päivittävät selaimet kotikoneille. Graafinen ulkoasu mahdollistaa aiemman kolmipalstaisen jaon lisäksi kaksipalstaisen jaon, jossa työtilan sisältö on toisella palstalla ja modulit ja lohkot on niputettu toiselle palstalle. Nykyisessä Moodlessa olemme tottuneet, että työtilan sisältö on aina keskellä ja lohkot ja modulit ovat molemmilla sivuilla. Koska työtilojen ulkoasu uudistuu uusien teemojen myötä, opettajille ja ylläpitäjille tarvitaan koulutusta. Opiskelijoiden kannalta muutokset eivät ole kovin suuria, joten opiskelijoita ei tarvitse erikseen perehdyttää Moodlle 2.0:n käyttöön.

Kuvassa on Moodle 2.0:n työtilanäkymä, jossa sisältö on vasemmalla palstalla ja lohkot oikealla.

Oppimispolku: Mielestäni yksi opettajan kannalta paras muutos on oppimispolku, joka on vihdoin valmis. Etapilta etapille etenevää polkua alettiin suunnitella jo kesällä 2003 Kyproksen seminaarissa. Ideana on, että työtilaa rakentaessa voi luoda oppimispolun, jossa toteutuksen pedagoginen rakenne mietitään etukäteen. Oppimispolulla edellisen tehtävän suorittaminen avaa seuraavan tehtävän. Tämä mahdollistaa kunkin opiskelijan etenemisen polulla omaan tahtiinsa. Opettajan ei myöskään tarvitse käydä availemassa osioita yksi kerrallaan. Oppimispolkuajattelu on tuttu jo aiemmassa versiossa mukana olleesta oppitunti-työkalusta, mutta nyt se on laajennettu koko työtilaan. Oppimispolku edustaa Moodle 2.0:n uutta ohjauksellista ajattelua, jossa tekninen rakenne tukee tehokkaasti ohjauksellista prosessia. Oppimispolkua ei ole kuitenkaan pakko käyttää, vaan työtilaa voi käyttää ilman oppimispolkua kuten ennenkin.

Aineistojen liittäminen: Aineistojen haku -toimintoon on tehty parannuksia. Esimerkiksi Mahara-dokumentin liittäminen onnistuu suoraan Maharasta, ja myös muista ohjelmistoista, esim. Google docseistä ja Flickristä, voi hakea suoraan aineistoja. Tämän vuoksi Moodlen rooli muuttuukin todennäköisesti tulevaisuudessa oppimisalustasta enemmän eri oppimisympäristöjen kokoamispaikaksi. Tulevaisuudessa suuri osa aineistoista ei ole Word-dokumentteina, Power Pointteina tai pdf-tiedostoina, vaan tarvitaan mahdollisuus liittää mukaan monenlaisia aineistoja, joissa on myös kuvaa ja ääntä.

Muiden järjestelmien integrointi Moodleen voi osoittautua ongelmalliseksi siirryttäessä 2.0-versioon, sillä integraatiot muiden järjestelmien kanssa vaativat yleensä koodimuutoksia. Myöskään kaikkia Moodle.org-sivustolta ladattuja lisäkilkkeitä ei ehkä ole saatavilla heti Moodle 2.0-versioon. Muutoksen yhteydessä pitää miettiä, mitkä modulit ja kilkkeet otetaan mukaan uuteen versioon. Turnitinin, Webaltin ja Maharan integraatio tuntuvat Metropolian tapauksessa kiinnostavilta vaihtoehdoilta, mutta niitä ei kannata integroida tänä keväänä 1.9-versioon, jos siirrymme kesällä 2.0-versioon ja joudumme koodailemaan muutokset uusiksi. Jos Moodle 2.0-päivitys ei kesällä toteudu, niin siinä tapauksessa kesällä voi integroida Turnitinin, Maharan ja mahdollisesti Webaltin Moodlen 1.9-versioon ja siirtää 2.0-version päivityksen kesään 2012. Päivitykset kannattaa tehdä oppilaitoksessa nimenomaan kesällä, kun on tarpeeksi pitkästi opetuksetonta aikaa. 

Tapaamisessa tuli esiin myös näkemys, jonka mukaan kannattaa odottaa päivittämien kanssa rauhassa, sillä kesällä 2012 Moodlesta saattaa olla jo versio 2.1 tai 2.1.1 tai jotain, jossa pahimmat lastentaudit on korjattu. Tämän merkityksen ymmärtävät ainakin kaikki ne, jotka olivat mukana joululomalla 2006 kun päivitimme Stadian Moodlen 1.6-versiosta juuri ilmestyneeseen, uuteen ja edistykselliseen 1.7-versioon, jossa oli mukana myös kauan odotetut roolit. No, saimme ne roolit lopulta oikein, vaikka se tarkoitti lähes viikon valvomista kun teimme roolikarttoja yötä-päivää. Tuloksena oli ensimmäisenä Suomessa suurella käyttäjämäärällä toimiva Moodle 1.7, joten se oli sen arvoista. Kokemus opetti kuitenkin sen verran varovaiseksi, että vaikka Moodle 2.0 näyttää nyt testipalvelimella joitakin suomennoksen keskeneräisyyksiä lukuunottamatta "ihan kivalta", niin emme ala asentaa sitä tuotantokäyttöön heti hiihtolomaviikolla 8.

 
Kuvassa on joitakin mahdollisuuksia siitä, miltä Metropolian Moodle 2.0 voisi näyttää eri laitteissa.