Blog from November, 2012

Youtube around the world

Tämä Lyonin Proceedings artikkeli käsitteli internetvideoiden levinneisyyttä ja suosiota maantieteellisestä näkökulmasta. Tutkijat Anders Brodersen, Salvatore Scellato ja Mirjam Wattenhofer tekivät analyysin yli 20 miljoonan Youtube-videon perusteella. Tutkimus kesti syyskuusta 2010 elokuuhun 2011. Tänä tutkimusaikana videoita ladattiin Youtubeen koko ajan enemmän ja enemmän

Tarkoituksena oli selvittää videoiden suosion ja lokaalisuuden suhde; saavatko videot katsojia ympäri maailmaan vai tulevatko katsojaluvut pääasiallisesti samalta alueelta?

 Kiinnostavia juttuja

Yli 50% prosentilla videoista katsojat ovat 70 prosenttisesti samalta alueelta. Sosiaalinen jakaminen (viraalisuus) tuo katsojia ympäri maailmaa. -> Jos video ei lähde leviämään viraalisti, saa se katsojia vain rajoitetulta alueelta.

Video ei ole olennainen osa mainontaa kovin pitkään. Ei ole kauan siitä, kun videoita pystyi katsomaan vain tietyllä alueella. Youtube ja muut videopalvelut ovat kuitenkin nyt mahdollistaneet sen että japanilaiset voivat katsoa suomalaisten tekemiä videoita ja toisin päin.

Päivittäin katsotaan yli 3 biljoonaa videota verkossa. Näistä katseluista 70% tulee Yhdysvaltojen ulkopuolelta. Youtubessa esiintyy ns. Long-tail-käytöstä; vain harvat videot saavat miljoonia katsojia, suurin osa joutuu tyytymään vain muutamaan katseluun. 50% prosentilla Youtube-videoista oli tutkimuksen aikana alle 50 katsojaa.

Monet asiat vaikuttavat videoiden lokaalisuuteen. Esimerkiksi politiikka ja urheilu ovat sellaisia aiheita, jotka useasti kuuluvat/kiinnostavat vain tietyn alueen ihmisiä.

Videoiden katsojakunta laajenee ja supistuu ajan myötä; Videot ovat aluksi suosittuja vain samalla alueella ja sitten houkuttelevat katsojia muilta alueilta (jos muuttuvat viraaleiksi), mutta katsojakunta supistuu suosion huipun saavuttamisen jälkeen takaisin samalle alueelle.

Tutkimuksessa jaettiin katsomiset kahteen kategoriaan: sosiaaliseen ja ei-sosiaaliseen. Tutkijoilla oli mahdollisuus tutustua videoiden katselukertoihin syvällisesti päivä kerrallaan ja nähdä miten videoon oli päädytty. Sosiaaliseksi katsottiin se kun käyttäjä kirjoittaa itse nettiselaimen osoitepalkkiin suoran osoitteen videoon, mikä tarkoittaa sitä, että hän on saanut osoitteen jostakin/joltakin. Sosiaaliseksi laskettiin myös se kun katsoja katsoi videon upotettuna jollekin muulle nettisivulle (esim. blogi tai facebook) tai saapui videon luo klikkaamall avideon linkkiä toisella nettisivulla. Ei-sosiaaliseksi luokiteltiin se, kun katsoja on saapunut videon luokse sattumalla esimerkiksi jostakin toisesta youtube-videosta tai jonkun nettihaun kautta. En ole ihan samaa mieltä siitä, että nettihaun, kuten googlen, kautta päätyminen videoon ei olisi tapahtunut sosiaalisista syistä; monesti ihmisillä on tiedossa jonkun videon nimi, josta joku kaveri on kertonut ja sen videonhan löytää helpoiten googlen tai Youtuben-haun avulla.

Tutkimuksen mukaan Japanissa ja Brasiliassa on erityisen paljon videoita, joiden katsojat ovat samasta maasta; 85-95% katsojista on japanilaisia/brasilialaisia. Englantilaiset, meksikolaiset ja kanadalaiset videot taas on levinneet laajimmalle.

Sosiaalisuus on hvyin merkittävä tekijä videoiden suosiossa. Netissä on niin tuhoton määrä videoita, että monet katsovat videoita, joita heidän ystäväpiirinsä on suositellut/katsonut myös.

Tutkimuksen mukaan videot, joiden yksi viidestä katsojasta tulee videon maan ulkopuolelta ovat globaalisti suositumpia kuin muut videot