...
- toteutusryhmät tiedetään jo suunnitteluvaiheessa (vaikka niitä käytetään lukujärjestyssuunnittelussa) koska opettajan tehtävillä on toteutusryhmien nimiä: tuleeko toteutusryhmäkohtaista suunnittelua tukea
- miten toteutusryhmät syntyvät
Katso määrittelyistä jäljempänä ryhmien kiinnittämisestä opetussuunnitelmaan:
- miten ja missä ryhmiä tulisi hallinnoida
- miten yhden opetussuunnitelman sisältö tulee kiinnitettää yhteen tai useampaan ryhmään
Ryhmien ja opetussuunnitelmien hallinta on niin monimutkaista että jo käyttötapojen hahmottaminen on vaikeaa: halutaanko ryhmä-opetussuunnitelma -liitokseen kaikki mahdolliset käyttötavat?
Resurssit
Opettajaresurssi
...
Milloin: Toteutusten tallennuksen yhteydessä tai lukujärjestyssuunnittelun aikana
Ryhmän opetussuunnitelma
Ryhmät ja opetussuunnitelmat voidaan liittäää useammalla tavalla toisiinsa. Yhteen opetussuunnitelmaan voidaan liittää joko saapumisryhmä tai opetusryhmä (tai jopa saapumisryhmä ja opetusryhmä(t)).
Yksi saapumisryhmä - yksi saapumisryhmän OPS:a Yksinkertaisin (ja suositeltu) tilanne on että toteutuksia suunnitellaan koulutusohjelman saapumisryhmille. Tällöin yksi (opseditorin) opetussuunnitelma kiinnitetään yhteen saapumisryhmään. Jos koulutusohjelmalla on OPM:n päätöksen mukaisia suuntautumisia, tilanne on selkeä: jokaisella suuntautumisella on tällöin yksi saapumisryhmä. Yksi OPS:a kiinnitetään myös tällöin yhteen suuntautumisvaihtoehdon saapumisryhmään.
Edut: helppo hallita.
Haitat: jos koulutusohjelmassa on ammatillisia suuntautumisia ja koulutusohjelman vuosisuunnittelu on organisoitu siten että suuntautumisvaihtoehtovastaavat suunnittelevat omat opintonsa, niin suuntautumisten sisältöä on vaikea hahmottaa.
Yksi saapumisryhmä - monta ammatillisen suuntautumisen OPS:aa
Yhteen saapumisryhmään kiinnitetään useita suuntautumisvaihtoehdon opetussuunnitelmia. Vuosisuunnittelun sovelluksessa yhden ryhmän toteutuksia suunniteltaesa vaihdetaan opetussuunnitelman näkymää ammatillisina suuntautumisina.
Edut: ammatillisten suuntautumisten kaikki toteutukset näkee yhtenä kokonaisuutena. Opetussuunnitelma ja toteutukset voidaan julkaista asiakkaille suuntautumisina.
Haitat: saapumisryhmällä on samoja opintojen eri suuntautumisissa. Sovelluksessa ei ole näkymää yhteisille opinnoille, vaan toteutuksia pitää tarkastella suuntautumisten kautta. Yhteisten opintojen hahmottaminen on vaikeaa.
Yksi hallinnollinen ryhmä - yksi saapumisryhmän OPS:a
Saapumisryhmä on pilkottu osiin. Tällaisissa tilanteissa on puhuttu luokista. Yksi saapumisryhmä jakautuu ammatillisten suuntautumisvaihtoehtojen mukaisiin lukuvuosittaisiin ryhmiin ja opiskelijat liikkuvat opintonsa aikana eri luokissa. Opetussuunnitelman sisältö näytetään kuitenkin saapumisryhmän mukaisessa näkymässä.
Edut: suuntautumisille yhteiset opinnot on helppo suunnitella ja näkee toteutukset näkee sovelluksessa selvästi.
Haitat: jos koulutusohjelman vuosisuunnittelu on organisoitu siten että suuntautumisvaihtoehtovastaavat suunnittelevat omat opintonsa, niin suuntautumisten sisältö on vaikea hahmotta ja hallita. Suuntautumisten opintoja ei ole järkevää suunnitella saman aikaisesti, koska suuntautumisten vastuuhenkilöiden on nähtävä mitä toteutuksia muiden suuntautumisten toteutusten tallentaja on tehnyt.
Yksi hallinnollinen ryhmä - monta ammatillisen suuntautumisen OPS:aa
Saapumisryhmä on pilkottu osiin. Tällaisissa tilanteissa on puhuttu luokista. Yksi saapumisryhmä jakatuu ammatillisten suuntautumisvaihtoehtojen mukaisiin lukuvuosittaisiin ryhmiin ja opiskelijat liikkuvat opintonsa aikana eri luokissa. Opetussuunnitelman sisältö näytetään luokan ja suuntautumisvaihtoehdon mukaisessa näkymässä.
Edut: jos koulutusohjelman vuosisuunnittelu on organisoitu siten että suuntautumisvaihtoehtovastaavat suunnittelevat omat opintonsa, niin suuntautumisten sisältö on helppo hahmotta ja toteutukset näkee selvästi
Haitat: Yhteisten opintojen hahmottaminen on vaikeaa koska sovelluksessa ei ole eri suuntautumisia yhdistävää näkymää.
Monta ryhmää - moneen OPS:a
Malli on vaikeasti hallittava, joten jätän sen tässä esityksessä huomiotta.