...
Youtubessa julkaistut videot saattavat nousta yllättävän nopeasti kulttimaineeseen, eli niistä muodostuu internet meemejä. Meme, meemi, tarkoittaa asiaa joka leviää nopeasti käyttäjältä toiselle tietyn kulttuurin sisällä (Merrian Webster, verkkosanakirja). Hyvänä esimerkkinä on Vietnamilainen Psy, jonka musiikkivideo Gangnam style keräsi kahdessa viikossa yli 8 miljoonaa katsojaa (Know Your Meme -verkkosivut). Tapahtumien
Useimmiten meemit ovat vitsikkäinä pidettyjä kuvia tai videopätkiä, mutta ne voivat olla myös ajatuksia tai ilmiöitä. Tapahtumien tuottamisen kannalta tämä on luonnollisesti hyvin kiinnostavaa, sillä erityisesti itseorganisoituvissa tapahtumissa tiedon leviäminen on äärimmäisen tärkeää tapahtuman onnistumisen kannalta. Yksi onnistuneimmista, laajalle levinneistä tapahtumasta on Occupy-liike ja sen saavutukset (ks. luku 1.3).
...
Occupy-liikkeen synnyssä ja kasvussa meemit ja internet olivat valtavassa roolissa. Occupy-liike, jota nimitetään sen omilla verkkosivuilla #occupy:ksi, syntyi Adbusters -ryhmän kutsuttua koolle “Occupy Wall Street”-tapahtuman. Paikalle saapui tuhansia ihmisiä protestoimaan sosiaalista ja ekonomista epätasa-arvoa ja korporaatioiden valtaa vastaan. Osallistujat pystyttivät telttansa ja jäivät alueelle kahdeksi kuukaudeksi, pysyvään protestiin. Malli levisi muihin maihin , ja Occupy-tapahtumia on nähty yli viidessäsadassa kaupungissa.
Liike on luonteeltaan itseorganisoituva, sillä ei ole virallisia johtajia. Sen tavoitteena on “lopettaa virallisten tahojen, päättäjien suhde kaupallisiin intresseihin” eli katkaista rahan, korporaatioiden intressien ja poliittisen päätöksenteon väliset suhteet. Occupy käyttää suoran toiminnan keinoja niin kaduilla, kuin internetissäkin. (#occupy-liikkeen verkkosivut.)
...
Cooke, Shamus. The Occupy Wall Street Movement. Analysis of the Protest Movement . Global Research -verkkosivu. <http://www.globalresearch.ca/the-occupy-wall-street-movement-analysis-of-the-protest-movement/> (Luettu 03.09.2012)
Wiki Markup |
---|
Karvonen, Erkki 1999. Teknologinen determinismi. Tiedotustutkimus 4/1999 \[Verkkodokumentti\] <http<[http://www.uta.fi/~tierka/Teknodetermismi.pdf>pdf]> (Luettu 24.05.2012) |
Know Your Meme <http://knowyourmeme.com/> (Luettu 03.09.2012)
Merrian Webster, verkkosanakirja <http://www.merriam-webster.com/> (Luettu 03.09.2012)