...
Vaikuttaa siltä, että maailmalla suomalaisten tyyli tehdä asioita perustuvat perustuu luterilaiseen työmoraaliin ja -etiikkaan, mutta mitäpä jos tämä ahkeruus, täsmällisyys ja rehellisyys eivät hakkaakaan muiden kulttuurien toimintapoja. Miten kulttuurinen ymmärtämyksemme lisääntyy, jos emme poistu kotoa. Meidän täytyy tavata ihmisiä, kasvotusten, paikan päällä. livenä. Meidän täytyy uskaltautua, pyrkiä ja päästä nousemaan ihmisten eteen ja puhua, omasta osaamisestamme, tutkimustuloksistamme, kokemuksistamme. Tulla näkyviksi. Saada vastakaikua ja väitellä. Verkostoitua, löytää ne oikeat tyypit, jotka haluavat kanssamme toimia. Osallistuminen on tie vaikuttamiseen.
Enkä ota vastaan nyt yhtään vastalausetta siitä, että meillä ei ole esimerkiksi Metropoliassa varaa matkustella. Kyllä olisi, jos asia rationalisoitaisiin. Koska työskentelen EU-projektissa, olen oikeutettu ja velvoitettu suorittamaan hintavertailuja. Meillähän on organisaatiotasolla kilpailutettu matkatoimisto. Sen hinnat ovat sikamaiset verrattuna netistä ostettaviin matkoihin, lentoihin, majoituksiin verrattuna. Toki matkatoimisto palvelee, ja veloittaa palveluistaan. Joskus se voi olla kätevää. Koskaan se ei ole edullista.Matkatoimistolla on sopimushotellit ja sopimushinnat. Hotellit ovat ns. korkean profiilin paikkoja, eli kalliita. Yleensä toki mukavuus ja toimivuus on niissä taattu. Ne eivät aina edes sijaitse järkevissä paikoissa esimerkiksi konferenssin tapahtumapaikkaan nähden. Matkustajallakin voi olla asenneongelma: kun on tottunut matkustamaan matkatoimiston kautta varatuilla matkoilla, on tottunut tiettyyn tasoon. Kun matkustaa edullisemmin, ei ehkä pääsekään tuttuun ketjuhotelliin. Mitä me yhteisönä arvostamme enemmän: sitä, että harvemmat pääsevät matkustamaan kalliimmalla, vai sitä että useammat pääsisivät matkustamaan, kun kaikki joustaisivat standardeistaan. Jos useampi pääsisi matkustamaan, ei esimerkiksi verkostoitumis- ja kansainvälisyysosaaminen jäisi niin harvan harteille kerryttämään kunkin henkilökohtaista osaamispooliaosaamista, vaan koko organisaatio saattaisi saada jonkin piristysruiskeen ja uutta näkökulmaa toimintaan.
...
Varmasti organisaatiollamme on syynsä pitää nykyiset toimintatapnsatoimintatapansa, keskitetyt palvelut ja niin edelleen. Helpottaa kokonaisuuden hallintaa, valvontaa, ehkä vähentää byrokratiaa kun on yhtenäinen käytäntö, ja näin pois päin. Olen varma, että kilpailutus on pakollista monin eri perustein ja systeemin järkeistäminen muuttaminen ei onnistu tuosta vain. Harmillista on, että jousto matkajärjestelyjen hoitamisessa voisi johtaa koko organisaation taloudellisiin säästöihin tai jopa muunlaisiin hyötyihin, kuten henkilöstön osaamisen kehittymiseen, mutta näistä vaihtoehtoisista toimintatavoista ei luultavimmin kukaan edes halua keskustella.
...