...
10.15-11.00 Aristoteles, tasohyppely ja oppimisen tulevaisuus
Miten nuorten ikäluokkien oppimisen tavat, ympäristöt ja ohjaus muuttuvat? Oppimisen murros on käsillä, mutta opettajillekin on tarjolla uusia lähestymistapoja oppimiseen. Jännittävällä tulevaisuusmatkalla oppaanamme toimii Ilkka Halava, uudistuvan opetuksen suunnannäyttäjä.
Ilkka Halava, tulevaisuudentutkija, Prime Frontier Oy
Aikataulut olivat muuttuneet ja Ja.... tulin paikalle 5 min kun luento oli alkanut. Hyvin siis alkoi tämä homma.
Halava alusti puheensa vuoden 2010 tilanteeseen USAssa, jossa opintolainojen määrä oli suurempi kuin kulutusluottojen määrä. Eli onko opiskelusta maksaminen kannattavaa?
...
Ei mennyt ihan nappiin taas.
Oppimisen tulevaisuus on muuttunut
Lukutaidon uusi määrittäminen:
Lukutaito jakaantuu useampaan erilaiseen: Visuaalinen lukutaito, medialukutaito, verkostolukutaito, englanninlukutaito (englanti pääkieleksi maahanmuuttajien lisääntyessä), tietokonelukutaito, perinteinen aakkostaito, tiedonhaku-lukutaito, kulttuurinen lukutaito.
Muutama esiteltynä:
Englanninlukutaito
Kielellisissä asioissa suomen Suomen kokoisessa maassa kannattaisi miettiä uusia kansainvälisiä kieliä, espanja, kiina, japani, arabia jne. sen sijaan että jatketaan ruotsi-suomi-keskustelua.
Verkostolukutaito
Opettajien verkostoituminen, myös kansainvälisesti on tärkeää.Haasteita
Tulevaisuuden haasteita:
Koulun muuttuminen kouluyhteisöksi; digitaalinen välineistö, koulutilat murrostilassa. Oppilaitosmaisema muuttuu, koulussa pitää huomioida myös yksilöllisyys ja mahdollisuus yhteisöllisyyteen. Opetusmetodit myös muuttuvat, perinteinen oppikirja häviää, pelien merkitys kasvaa, motivaatiorakenteet johtamisessa tärkeitä. Uusia oppiaineita: itsetuntemus ja itsensä tunteminen. Ihmiset erilaisia, tuetaan yksilöllistä kasvua ja omien mahdollisuuksien tavoittamista. Yrittäjyys ei ole enää oppiaineena, vaan se on koulun filosofia, Esim. Kalifornian teknillisissä oppilaitoksissa, puolien opiskelijoiden odotetaan olevan tutkijoita ja puolen yrittäjiä. Yrittäjyys on vapauden symboli. Suomessakin yrityksien määrä kasvaa koko ajan.
Miksi yliopistoon tai miksi korkeakouluttautua?
Tutkinto ja tukipalvelut sekä sosiaalinen elämä nousseet isoimmiksi syiksi. Tämä tulisi huomioida myös korkeakoulujen opetussuunnitelmissa.
- Opetus vs. arkielämä
- analogista - digitaalista
- eristettyä - yhdistettyä
- massoille - yksilöille
- kulutusta - luomista
- suljettua - avointa
Koulun säännöt ovat erilaiset kuin työelämän säännöt. Työelämässä otetaan huomioon kuluttajan toiveet, mutta siltikään oppilaitoksissa ei välttämättä oteta huomioon opiskelijoiden toiveita ja palautetta. Pitäisi ottaa työelämästä mallia.
Koulu pitäisi keksiä uudelleen, mutta ennen koulu nähtiin jännänä ja kiinnostavana paikkana, mutta nykyään se voi olla koti. Koulutuksen pitäisi huomioida myös tämä. Koulun pitää olla jännittävä paikka ja siellä pitää olla samat mahdollisuudet oppia uusia asioita kuin kotona tai netissä.
...
Tieto
...
Kenellä se on? Aristoteles hallitsi oman aikansa kaiken tiedon
Mistä tai keneltä kysyttiin ennen Googlea. Kaikkea tietoa ei voi tietää kukaan ja se kasvaa ja muuttaa muotoaan, tiedon käytettävyysarvo nousee ja laskee. Kursseja rakentaessa pitää ottaa huomioon tiedon muuttuminen.
...
Tietotekniikkamurros
...
Diginativiinen sukupolvi ajattelee koulussa ja työelämässä, miten helppoa on tehdä koneilla ja verkossa asiat sekä työskentely. 4-0-sukupolvi vs. diginatiivit. Molemmat ovat oikeassa, ja molempien pitää oppia toisiltaan. Opettajien ei pidä syyllistyä siitä, ettei osaa käyttää laitteita eikä osaa välttämättä ajatella digitaalisesti. Oppilaitosten pitäisi pitäisi kouluttaa opettajat käyttämään valitsemiaan järjestelmiä.
Verkostoitumisen mallit voidaan huomioida myös opetuksessa. Keskinäisoppiminen on tulevaisuuden sana. Oppimisesta tulee kiinnostavampaa ja jokainen oppii toisiltaan.
...
Gamify=Peliytys
...
Vuoteen 2015 mennessä suuri osa yritysten suunnittelutyöstä on muunnettu pelimuotoiseksi.
Peli on täysivertainen oppimisympäristö, jossa palaute on jatkuvaa ja nopeaa. Palautteen puuttuminen ja kerran vuodessa palautteen antaminen ei ole palkitsevaa työntekijälle. Työelämän pitäisi ottaa mallia pelimaailmasta, jossa on tavoitteet ja välitavoitteet.
---
Loppu
Vähän arvioin tilannetta samalla laittamalla muutaman sanan muistiin.
On tosi vaikeaa raportoida kun puhuja käyttää pelkkiä kuvia ja visuaalisia karttoja kuvaamaan, tekisi mieli ottaa valokuva ja laittaa liitteeksi. Toinen asia mitä huomasin, on vaikeaa pysyä mukana, kun puhuja hyppii aiheesta toiseen. Tilanteeseen vaikuttaa myös, se, etten kuullut alustusta. Pitää myös ottaa niskasta itseään kiinni. Tarkista aikatalulut, tule paikalle ajoissa!!!
Kaikin puolin luento oli mielenkiintoinen ja nuorena diginatiivina saatoin hieman naurahtaa välillä, kun puhuttiin siitä, miten järjestelmiä tulisi käyttää vaikka se on itselleen arkipäivää oppimisessa ja työelämässä.