You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 18 Next »

Työaikasuunnitelma

Linkit muihin sivuille:Työaikasuunnitelmien hallinta

Käyttäjät: koulutuksen suunnittelija, opettaja, palkka- ja taloushallinto.

Käyttäjärooli: Koulutuksen suunnittelija

Missä:  (1) yksikkö - näkymässä: yksikkön liitetyt henkilöt, henkilön työaikasuunnitelma (valitulla aikavälillä) ja (2) henkilön työaikasuunnitelma -näkymässä: jossa näytetään henkilön tehtävät aikavälein.

(1) Yksikkö -näkymässä näytetään lista yksikköön liitetyistä henkilöistä.  Henkilölistauksesta voi siirtyä linkillä henkilön työaikasuunnitelma -näkymään. Näkymää voi tarkastella rooleissa "koulutuksen suunnittelija", "palkka-/taloushallinnon suunnittelija" ja "opettaja". Eri rooleissa sarakkeiden näkyvyys on erilainen. Yksi henkilö liittyy yhteen ja vain yhteen yksikköön (kustannuspaikkaan).

Näkymät: (1) yksikkö -näkymän "yhteenveto", jossa yksikköön liitetyt henkilöt ja henkilöiden tehtävät ryhmiteltynä sarakkeisiin. Kullakin tehtäväkategorialla on kaksi saraketta "suunniteltu" ja "tallennettu". Suunniteltu sarakkeeseen koulutuksensuunnittelija -roolissa voi tallentaa tunteja. Em. tunnit ovat "karkean tason suunnitelmaa".

Toiminnallisuuksista: (1) Yksikkö-näkymän henkilölistauksessa sarakkeiden datan editointi: voi koulutuksensuunnittelja -roolissa editoida osaa sarakkeita. Osan sarakkeiden editointiin on siirryttävä toiseen näkymään.

Yksikkö-näkymän henkilölistauksessa koulutuksensuunnittelija -roolissa voi editoida "karkean tason suunnitelma" sarakkeita:  opetus, tutkimus, hallinto (saraketta kohdentamaton ei voi editoida). Karkean tason suunnitelman rinnalla näytetään tehtävätasolta summautuvat tunnit. Esim. ensin sarake "opetus, suunnitellut tunnit" ja seuraava sarake, "opetus, tehtäviltä kertyvät tunnit" jne. Jälkimmäistä saraketta ei voi editoida. Ensimmäisen sarakkeen editoinnista jää tieto versiohistoriaan. Versiohistoriassa näytetään kuka on sarakkeen arvoa muokannut, milloin ja mikä on muutos. Jos henkilölle ei ole tallennettu tehtäviä ennen kuin karkean tason suunnitelman sarakkeisiin on tallennettu tunteja (eikä edelliseltä kaudelta periydy tehtäviä kuluvalle kaudell), karkean tason sarakkeiden arvot ovat nolla.

Jos edellisellä kaudella on tallennettu suunniteltavalle kaudelle tehtäviä, niin kertyvän sarakkeen arvo ei ole nolla.

Karkean tason suunnitelman ja tehtäviltä summautuvat tunnit eivät vaikuta näkymässä toisiinsa (tehtävillä tallennetut tunnit eivät koskaan muuta karkean tason suunnitelman tunteja). Yksikön pääkäyttäjä voi asettaa yksikkölle ohjausarvoja, jotka voivat tarvittaessa hälyttää esimiestä,että karkean tason suunnitelma ja tehtäviltä summautuvat tunnit eroavat (esim. asetetaan ohjausarvo: jos karkean tason suunnitelma eroaa tehtäviltä tallennetuista tunneista 20%). Yksikön koulutuksen suunnittelija seuraa yksikön henkilölden tehtävien suhdetta karkean tason suunnitelmaan raportoinnilla (viite raportointiin). Jos hälytyksiä on asetettu, niin ne näkyvät viestikanavassa, yksikkönäkymän koosteessa ja henkilön työaikasuunnitelmassa.

(2) Henkilö -näkymässä voi editoida henkilöön liitettyjä tehtävärivien sarakkeita (tehtävän nimi, tehtävätyyppi, kustannuspaikka, toiminto, projektinumero). Henkilö -näkymässä ei voi editoda toteutuksen tehtäviin liitettyjä yksityiskohtaisia resursseja. Toteutuksen tehtäviä editointi on tehtävä joko "toteutus" -näkymässä, johon (yksityiskohtaiselta tehtävä) näytöltä on linkitys tai toteutuksen tehtäviä on editoitava massamuokkaus-näkymässä. Massamuokkaus-näkymä tuo kaikki henkilön tehtävät näytölle ja yhteen tehtävään tallennettuja resursseja voi editoida näkymässä.

Henkilönäkymässä henkilön tehtävät näkyvät kolmessa näkymässä: (1) yhteenveto; tehtävät ryhmiteltynä luokkiin henkilön roolein eriteltynä opetus, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta ja muu. Tehtävät joille ei ole tallennettu tehtävätyyppiä sijoitetaan kaatoluokkaan sijoittamaton. (2) yksityiskohtainen tehtäväerittely -näkymä ja (3) kustannuspaikka, toiminto -näkymä.

(1) yhteenveto -näkymässä ovat henkilön tehtävät Tilastokeskuksen luokittelun mukaisesti: opetus, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta ja muu  ja kaatoluokka sijoittamaton.

Ammattikorkeakoulujen tehtäväluokittelu voi muuttua kalenterivuosittain.

  • Tehtäväluokittelu lähde : Ammattikorkeakoulujen tiedonkeruukäsikirja

Henkilön rooli;  Jos henkilön tehtävärooleja useita, niin tehtävät tehtäväroolikohtaisesti eriteltynä ja yhteenvetosummat usealta roolilta. Henkilön roolin nimi, roolin tehtäväjaottelu : opetushenkilökunta (yliopettaja, lehtori, päätoiminen tuntiopettaja), TKI-toiminnan henkilökunta, muu henkilökunta (atk-henkilöstö, kirjastohenkilöstö, huoltohenkilöstö, hallintohenkilöstö, opetuksen tukihenkilöstö, tki-toiminnan tukihenkilöstö, muu).

Ammattikorkeakoulujen henkilöiden rooliluokittelu voi muuttua kalenterivuosittain.

  • Tehtäväroolien lähde : Ammattikorkeakoulujen tiedonkeruukäsikirja

Henkilönäkymässä voi tulostaa yhden henkilön työaikasuunnitelma (1) tarkalla tasolla ja (2) kustannuspaikka, toiminto-tasolla (Tulostaminen tarkoittaa pdf -tulostetta). (Yksikkötasoiset yhteenvetotyyppiset tulosteet ovat raportointiosion tehtäviä).

Henkilön (1) tarkan tason suunnitelman tulostukseen liittyy erityistoiminnallisuutta: henkilötasoisten työaikasuunnitelmien arkistointi hoidetaan pdf tulostein. Arkistointi-pdf:t tallentuvat workflown mukaisesti seuraavissa tilanteissa: (1) esimies on ehdottaa, (2) alainen hyväksyy, (3) esimies muuttaa merkittävästi työaikasuunnitelman sisältöä ja (3) ehdottaa, alainen (3) hyväksyy merkittävästi muuttuneen työaikasuunnitelman sisällön. Jälkimmäisessä tapauksessa esimiehen on erikseen merkattava muutos sellaiseksi että siitä on tallennettava pdf-versio.

Sisältö: yksikön koulutussuunnittelijan näkymä henkilön työaikasuunnitelmaan. yksikön opettajan näkymä henkilön työaikasuunnitelmaan; amk:n palkka- ja taloushallinnon näkymä henkilön työaikasuunnitelmaan. Henkilö on roolissa "opettaja" tai "muu henkilökunta". Roolilla "muu henkilökunta" ei ole roolin "opettaja" toteutuksen tehtäviä.

(Seuraavassa kuvataan näkymää "välilehtinä", mutta tämä ei ole vaatimus että käyttöliittymän toteutus on tehtävä tällä tavoin.).

Muuta: fi_FI ja en_EN -näkymät ja käyttöliittymäkieli ja datakieli.

  • englanninkielinen tulostus, ei suomenkielisille
  • yksityiskohtaisessa tulosteessa toteutuksen kieli määrittelee tehtävän nimen
    • toteutuksen tehtävälle tallentuu aina fi_FI ja en_EN nimi opintojakson nimestä; jos opintojaksolla ei ole nimeä (fi_FI ja en_EN) tehtävän tallennuksen yhteydessä, niin nimi-kentän tulosteeseen: nimi puutuu, no name
    • muulle tehtävälle tallentuu teksti käyttöliittymässä valitun kielen mukaiseen nimi-kenttään; käännöksen em. kenttiin voi tallentaa käännöstoiminnolla. Jos käännöstä ei ole tallennettu ja tulostusvaiheessa nimi-kentän pituus on nolla - tulosteeseen toisen kielen kentän arvo ja merkki (*) - tarkoittaa ei käännnöstä.
OSA 1 - A

(2) Henkilönäkymän yhteenveto -välilehti.Yhteenveto -välilehti sisältää työaikasuunnitelmaan kertyneiden tehtävien yhteenveto -näkymät ja työaikasuunnitelman karkeantason suunnitelman.

KOULUTUKSEN SUUNNITTELIJA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henkilö

 

 

 

Aikaväli

 

 

 

 

 

 

 

 

Etunimi

Sukunimi

 

 

Alkaa

Päättyy

 

 

 

 

 

 

Olli

Yliopettaja

 

 

1.1.2012

31.12.2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehtävärooli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nimi

Tuntia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yliopettaja

1600

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehtäväkategoria

 

Suunniteltu

 

Prosenttia

 

 

Tehtävillä

 

Prosenttia

 

 

Opetus

1000

 

63 %

 

 

100

tuntia

100 %

 

 

 

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta

300

tuntia

19 %

 

 

0

tuntia

 

Muu

0

tuntia

19 %

 

 

0

tuntia

0 %

 

 

 

Kohdentamaton

0

tuntia

0 %

 

 

0

tuntia

0 %

 

 

YHTEENSÄ

1600

 

100 %

 

 

100

tuntia

100 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vapaajakso

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkaa

Päättyy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.2012

15.1.2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.7.2012

15.8.2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Työajan jakautuminen esimiesroolissa, opettajan näkymässä ja tulosteessa ei tulostea prosentteja. (Tässä näkymässä oletetaan että käyttäjä on jo valinnut näytölle ajankohdan ja ajankohdan valinnassa on valinnut ajankohdan)

Yhteenveto työajan käytöstä esitetään näkymässä luokiteltuna tehtäväkategorioihin (luokat tehtävien tilastoinnista) "Opetus", "Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta" ja "Muu" (OKM:n ammattikorkeakoulujen tiedonkeruu: työajan käyttötiedot) ja kaatoluokka Kohdentamaton. Summat luokkiin kirjautuvat henkilölle tallennetuista toteutuksiin liittyvistä ja muista tehtävistä. Työajan käytön lisäksi näyttöön tulostuvat henkilön vapaajaksot (jos henkilölle ei tallennettu vapaajaksoja, yksikön, amk:n vapaajaksot).

Tehtäväkategorioita ylläpitää sovelluksen pääkäyttäjä. Tehtäväkategorioilla on alku- ja päättymispäivämäärä.

Karkean tason suunnitelman on tehtävä lukukaudeksi, lukuvuosi ja kalenterivuosi -näkymät koostetaan lukukausista. Käyttöliittymässä näytetään yhteenvetotaulukossa kahden kauden summa

  • Kuvassa tarkoittaa että ensimmäistä saraketta ei voi editoida. Ensimmäinen sarake "aukeaa" ja siinä näkyy lukuvuosi sarake ja neljä (?) lukukautta. Lukukausille syötetyt tunnit lasketaan summina ensimmäiseen lukuvuosi -sarakkeeseen,
  • huomaa että yhteenvetosarakkeessa voi olla tunteja valmiina, jos edellisen suunnittelukauden aikana on sijoitettu tehtäviä suunniteltavalle kaudelle; koulutuksen suunnittelija voi editoida kauden tunteja lisäämällä sarakkeeseen tunteja, mutta ei voi poistaa tunteja niin että poistaa edellisellä kaudella tallennettu tehtäviä ("poisto" on tehtävä henkilön työaikasuunnitelman yksityiskohtaisessa näytössä editoimalla tehtävän päättymispäivämäärää). Ts. jos henkilölle on tallennettu tehtäviä edellisellä suunnittelukaudella 100 tuntia seuraavalle suunnittelukaudelle niin seuraavalla suunnittelukaudella voi sarakettä muuttaa niin että
  • huomaa: jos käyttäjä valitsee kalenterivuosi-näkymän niin kalenterivuosinäkymässä heinäkuu sijoitetaan laskennassa ensimmäiseen kauteen. Ts. kalenterivuosi on kuukaudet 1-7 ja kuukaudet 8-12.
  • työaikasuunnitelmaa voi tarkastella näkymissä "alkupvm, päättyypvm; lukuvuosi, kalenterivuosi)

Yhteenveto -näkymässä on oletusnäkymänä kaksi "yhteensä tuntia" -saraketta. Ensimmäisessä sarakkeessa ovat koulutuksen suunnittelijan tallentama karkean tason suunnitelma (jos sitä käytetään) ja toisessa sarakkeessa ovat tehtäviltä tallennettujen tuntien summat. Kun henkilölle kertyy tehtävien tallennuksen kautta niin jälkimmäisen sarakkeen tunnit muuttuvat tehtävien tallennuksen mukaisesti. "Yhteensä tuntia" -sarakkeiden lisäksi tehtävät jaotellaan lukukausille. Riveista lasketaan prosenttiosuudet omiin sarakkeisiinsa.

Yhteenveto näkymään piirretään tarvittaessa kuvioita.

  • Näytössä on mahdollisuus tulosta pdf:n työaikasuunnitelma. Ks. esimerkki sisällöstä:  Työaikasuunnitelma - allekirjoitettava
  • Näytössä on mahdollisuus tallentaa tulostettu pdf työaikasuunnitelma ja poistaa tallennettu pdf työaikasuunnitelma
  • Näytössä näytetään viimeisin tallennettu versio työaikasuunnitelmasta.
  • Jos työaikasuunnitelmasta on useita versioita niin versiosta näytetään tiedoston nimi ("henkilön id><henkilön nimi> - suunnitelma", tallennuspäivämäärä, tallentaja, kommentti -kenttä) ; jos tallennettuja versioita on useita käyttäjä voi selata eri versioita
OSA 1 - B

Käyttäjärooli: henkilöstö- ja palkkahallinto, koulutuksen suunnittelija

Sisältö: Kansilehdeltä voi vaihtaa näkymän "Työaikasuunnitelman koonti", ks. VES-lomake. VES-lomake näkymän voi tulostaa pdf-muodossa näkymästä.

OSA 2

Työaikasuunnitelman sisällöstä näytetään tarkka tehtävätasoinen sisältö toisella välilehdellä.

Malli 1.

Malli 2

(Huomaa mallissa 2 puuttuvat 1. ja 4. periodin jälkeen olevat tyhjät sarakkeet).

Näytettävät sarakkeet: Kustannuspaikka(t), toiminto(t), tilausnumero(t), opintojakson  tunnus,toteutuksen tunnus opintojakson nimi, opintojakson laajuus, toteutuksen
ajoitus (ehdotus: toteutuksen ajoitus palkkeina joiden "suuruus" muuttuu päivämäärien mukaan, jotta 2. mallin puute korjaantuu), ryhmä(t), ryhmän koko (toivotaan että saadaan ilmoittautuneet ja ryhmän opiskelijan määrä), toteutuksen muut opettajat, toteutus julkaistu/ei-julkaistu tuntisarakkeista

  • esimies kohdentaa yhdelle tehtäväriville kokonaistunnit; suunnittelijalle näytetään "kaikki" tuntisarakkeet; opettajan ilmoittamat tunnit (opettajan työpöytä - tallenna toteutussuunnitelma) ja suunnittelijan tallentamat tunnit eri sarakkeisiin,
  • sähköisessä versiossa voidaan näyttää kaikki em. sarakkeet; tulostettavassa, allekirjoitettavassa versiossa ei mitään opintojaksokohtaisia tuntisarakkeita.
  • huomattava että näytettävät sarakkeet voivat muuttua tehtävien sarakkeiden mukaan; pääkäyttäjä voi muuttaa näytettäviä sarakkeita ohjausarvoin.

Käyttäjärooli: opettaja

  • No labels
You must log in to comment.