You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Next »

Mikä tekee tietojärjestelmästä virtuaalimaailman?

Virtuaalimaailman määritelmiä on monia aina Habitatista lähtien. Yhteistä varhaisimmille määritelmille oli immersiteetin (uppoutumisen) korostaminen sekä MMOG-pelimaailmojen ja muiden virtuaalitodellisuuksien välisen eron selkiytymätömyys (esim. Nick Wilson, 2007). Wilsonin Metaversed vaihtui vuonna 2008 Clever Zebraksi, joka suuntasi toimintansa viihdepelien sijaan yrityksille ja koulutukseen tarkoitettuihin virtuaalimaailmoihin.

Nykyisen Wikipediamääritelmän mukaan virtuaalimaailma on tietokoneen luomaan virtuaalitodellisuuteen perustuva ympäristö, johon käyttäjä voi liittyä jäseneksi tai "asukkaaksi" ja jossa hän on vuorovaikutuksessa muiden käyttäjien tai simuloitujen asukkaiden kanssa. Pelillisyys ja uppoutuminen ovat nykymääritelmistä jääneet pois. Yhteistä vanhimpien määritelmien kanssa on vuorovaiktuksellisuus ja tunne samassa tilassa olemisesta muiden käyttäjien kanssa.

Virtuaalimaailmaan kuuluu tärkeänä osana edelleenkin hahmo eli avatar, jonka avulla maailmassa liikutaan ja kommunikoidaan. Vaikka ympäristö on virtuaalisesti luotu, niin kommunikaatio tapahtuu oikeiden ihmisten välisenä viestintänä.

Virtuaalimaailmoja

ActiveWorlds  on alusta, johon jokainen voi rkentaa oman 3D virtuaalimaailmansa ja kutsua maailmaansa muita ihmisiä.

Croquet  on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jota voi käyttää virtuaalimaailmojen luomiseen.

EA-Land eli entiseltä nimeltään The Sims Online (TSO) oli MMOG-peliversio Maxis-pelitalon The Sims-pelistä. The Sims Online julkaistiin 17.12.2002 ja palvelimet suljettiin 1.8.2008.  

Entropia Universe  (EU), aiemmalta nimeltään Project Entropia, on massiivinen verkkoroolipeli MMORPG, jossa ihmiset ja robotit taistelevat scifi-hengessä. Peliraha on kytketty suoraan todelliseen rahaan ja varoja voi siirtää kumpaankin suuntaan, mikä kytkee pelin virtuaalitodellisuuden reaalimaailmaan. Virtuaalirahaa voi ansaita pelissä ammatteja harjoittamalla tai pelitaitoja myymällä, ja rahalla voi hankkia virtuaaliomaisuutta. EU:n kiinteistökaupoissa on liikkunut hyvinkin suuria summia.

Eve Online on peli, joka sisältää galaktisen talouden ja demokratian alkeita, mikä yhdessä teknisen toteutuksen kanssa tukee maailman laajuuden tuntua.

Habbo Hotel  on erityisesti 12 - 15  -vuotiaiden suosima sosiaaliseen kanssakäymiseen perustuva virtuaalitodellisuus, jossa virtuaalihuoneiden sisustamiseen käytettäviä virtuaalihuonekaluja ja esineitä voi ostaa habbokolikoilla. Habbokolikot maksetaan oikealla rahalla esim. puhelimella. Kytkös reaalimaailmaan tapahtuu rahan kautta, mutta Habbo Hotelissa voi oleskella myös ostamatta mitään. Habbon tarkoituksena on pitää hauskaa, tavata kavereita ja tulla huomatuksi.

HiPiHi on kiinalaisten luoma virtuaalimaailma, jonka kehittely alkoi vuonna 2005 ja joka julkaistiin vuonna 2006. Tekijöinä ovat bekingiläiset Xu Hui ja Rao Xuewei. HiPiHi sisältää monia samoja piirteitä kuin Second Life.

Kaneva  on ilmainen 3D-virtuaalimaailma, jossa voi luoda sosiaalisia suhteita, tavata tuttuja, shoppailla tai rakentaa unelmien virtuaalikotia.

Metaplace on ohjelmisto, jolla voi luoda virtuaalimaailmoja ja linkittää eri käyttäjien luomat maailmat toisiinsa. Metaplacen tavoitteena on demokratisoida virtuaalimaalimoijen kehittämistä. Ohjelmiston pohjana on Adobe Flash, jonka avulla rakennetut maailmat ovat 2D tai 2.5 D-maailmoja.

MTV's Worlds  tarjoaa 3D-ympäristöjä, joiden avulla pääsee mukaan Music TV:n kiehtovaan maailmaan.

Novoking oli kiinalaisten kehittämä virtuaalimaailma ja HiPiHi:n kilpailija. Novokingin kehitti mr. Patrick Zha, jonka kerrottiin keksineen Novokingin jo lokakuussa 2005. Novokingin beta-versio julkaistiin kuitenkin vasta syyskuussa 2007 ja palvelimet suljettiin alkuvuodesta 2009. Novokingissä avattaret muodostivat Novo-kansam, joka eli hyvin saman tyyppisessä ympäristössä kuin HiPiHi:ssä ja Second Lifessa.

Ogoglion avulla rakennettiin vuonna 2007 virtuaalisia kaupunkeja. Ogoglio City oli avoimen koodin ohjelmsito, jonka avulla pystyi rakentamaan kaupunkeja ja vierailemaan muissa kaupungeissa. Järjestelmä toimi www-selaimella ilman client-ohjelmistoa ja siinä korostui rakentamisen jatkuva, vuorovaikutteinen prosessi.

Open Wonderland , eli alun perin Project Wonderland, on 100% Java-ohjelmistolla toimiva avoimen koodin ohjelmisto, jolla voi rakentaa virtuaalimaailmoja.

Second Life (SL) julkaistiin vuoden 2003 kesäkuussa. Ohjelmiston omistaa yksityinen yritys Linden Lab. Second Lifessa virtuaalitodellisuuden ja reaalimaailman välinen raja häilyy rahatalouden kohdalla, sillä ammatteja harjoittamalla voi tienata oikeaa rahaa, jolla voi ostaa palveluja.  Second Lifessa kommunikointi ja sosiaalisten kontaktien luominen ja ylläpito voi tapahtua äänen tai kirjoitettujen viestien avulla.

Teleplace  eli entiseltä nimeltään Qvaq on yrityskäyttöön suunnattu virtuaalikokoustila. Palvelua myy Teleplace Inc.

There.com  on harvoja virtuaalimaailmoja, joka toimii hyvin myös Mac-ympäristössä. There.com on käyttäjän kannalta ja visuaalisesti hyvin saman tyyppinen ympäristö kuin Second Life.

Twinity  on oikeiden kaupunkien mallintamiseen perustuva 3D-virtuaalimaailma. Ensimmäiset mallinnetut kaupungit ovat Berliini, Lontoo ja Singapore. Beta-version käyttö on ilmaista.

Vastpark  on yrityskäyttöön suunnattu 3D-virtuaalimaailma, jonka avulla voi järjestää kokouksia. Ohjelmiston kehitys alkoi Bruce Joyn visioimana vuonna 2003 ja se julkaistiin vuonna 2007. Sivut aukeavat erittäin hitaasti.

  • No labels
You must log in to comment.