You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Current »

Aika nimittäin. Pääsiäinen oli virkistävä levon hetki, mutta kun on arkipyhä kahdella viikolla, onko ihme ettei tunne saavansa mitään aikaiseksi. Kohta on jo vappu ja toukokuu on aivan menetetty tapaus. Kesäkuussa ennen juhannusta pitäisi ponnistaa monenlaista kasaan. Lievää kenraaliharjoituksen tunnetta.

Suunnittelen kuukausikirjettä ja pohdin RSS-syötteitä. Mietin, kiinnostaako ketään se, mitä teemme täällä. Eksistentialismikriisiä pukkaa. Jotkin wikin tekniset ominaisuudet ovat vielä selvittämättä itselle.

Pitäisi myöskin oppia parempaa verkkoviestintää: lyhyempiä lauseita. Ytimekkäitä ilmaisuja. Selvää suomea. Ei virastojargonia. Silti olisi kiva sisällyttää lauseisiin sekä subjekti, objekti että teonsana. Ei pidä käyttää hymiöitä eikä huutomerkkejä, tämä on virallinen kanava. Sellaiseksi tämä on joustava kanava, voi kirjoittaa mitä on mielen päällä. Kunhan ei ole mauton eikä syyllisty rikkeisiin, kuten kunnianloukkauksiin tai hätäisesti vetäistyihin johtopäätöksiin, joille ei ole olemassa väitteen todenperäisyyttä tukevaa aineistoa. Täytyy erottaa selkeästi työasiat ja henkilökohtaiset mielipiteet.

(Nyt kirjaan henkilökohtaisen mielipiteeni muutamasta viestinnällisestä asiasta, joihin voisi joskus miettiä jotain kehityskohtia: 

1. AMK-imagovertailun tulokset Metropolian web-sivuista ovat osuvat.

Mielestäni päätös, että metropolia.fi on ulkoinen (markkinointi)kanava ja Tuubi toimii intrana, on ollut huono ja toimimaton.

Miksi? Siksi: tietoja syötetään milloin mihinkin. Vaikka web-sivujen päivittämiseen liittyvää typo-koulutusta on annettu, koulutuksen ohjeita ei muisteta aina noudattaa. Sivujen päivittäjistä tai päivityspäivämääristä ei ole aina tietoa. Jos löytää virheellistä informaatiota, kestää kauan etsiä taho, joka voisi virheen korjata. Ulkoinen sivu on jäykkä, koska sen hierarkia on luotu ennen kuin organisaatio on ollut olemassa (eli hierarkia ei välttämättä vastaa käyttäjien tarpeita) eikä uusien tarpeiden mukainen hierarkian muutostoiveiden toteuttaminen tunnu luonnistuvan. Lisäksi metropolia.fi -sivujen päivitysvastuu on annettu lohkoittain eri henkilöille, jotka eivät aina ehdikään aineistoa päivittämään oman toimen ohessa. Siksi sivusto ei tarjoa aina ajantasaista tietoa. Ja jos saa olla oikein kriittinen, en itse henkilökohtaisesti pidä siitä, että eri tahot julkaisevat aineistoja erilaisin kirjoitustyylein ja erilaisin termein. Webin kaksikielisyyden periaate häiritsee - suomenkielisen sisällöntuottajan pitäisi kyetä ilmaisemaan sama englanniksi. En itsekään osaa kääntää kaikkea kirjoittamaani suomesta hyvään englantiin, en ole kielten lehtori. Sivustosta ei tule asiantuntevaa vaikutelmaa, eikä se ole yhtenäinen kokonaisuus.

Tuubi on monipuolinen, mutta mikäli on kiinnostunut useamman kuin yhden työtilan tapahtumista, aika tuppaa mennä tiedon etsimiseen "missä se linkki nyt olikaan" -tyyliin. Tilannetta voisi parantaa Tuubin osalta sen hakutoiminnon kehittäminen.

2. Metropolian wikin käyttö on avointa siten, että ulkopuolisetkin näkevät kaikille avoimet sivut. Mielestäni käytäntö on järjellinen. Mikäli jokin wiki-sivusto sisältää asiaa, jota ei kaikille haluta esitellä, voidaan kyseisen sivun näkyvyys ja muokkausoikeudet rajata. Mielestäni tämäkin on järjellistä. Parasta on, että täysin ulkopuolisetkin voivat käydä kommentoimassa sivustoja -ilman käyttäjätunnuksia.

Metropolian opiskelijoilla ja henkilöstöllä on tunnukset, ja sisään kirjautumalla he ovat oikeutettuja muokkaamaan sivustoja. Pieni kriisin uhka on siinä, miten (nopeasti, helposti) Metropolian ulkopuoliset hanketoimijat saavat käyttäjätunnukset itselleen. Jos wiki on hankkeen työskentelyalusta, ja hanke on kumppanuushanke usean eri toimijan kesken, lie luonnollista, että käyttäjiä tulee Metropolian ulkopuoleltakin, ja he tarvitsevat tunnukset, jolla on oikeudet muokata wiki-työtiloja.

3. Hanketoiminnan kautta saadun kokemuksen mukaan kaikki eivät ole valmiita viestimään avoimessa ympäristössä. Työskentelytapojen muutos vaatii aikaa ja totuttelua. On nurinkurista, että kehitetään avoimia järjestelmiä, joiden avoimuus nähdään uhkana. Jos avoimen verkkoympäristön kehittäjät joutuvat pohtimaan, miten wikin sisältöjä ja muokkausoikeuksia voidaan rajata ja piilotella, ollaan solmussa. Tietoturva on tärkeä asia, toki. Periaatteesta avoimuuden vastustaminen ja läpinäkyvyyden kammo on minun maailmassani outoa. Olen niin naiivi, idealistinen ja nuori, etten tiedä mikä työskentelytapojen muutoksessa voisi aikuista ihmistä pelottaa. Jos on töitä, saa palkkaa, ei ole sota-alueella, ei ole vakavasti sairas, eikä läheinen ole jättämässä tai omainen kuolemassa, eikö kaikki ole loistavasti?)

Ensi viikolla tehdään paljon kaikkea. Myös petcha-kutcha-esitys, jes!

  • No labels
You must log in to comment.